Завърши Универсиадата в София

Начало / Други / Завърши Универсиадата в София

Успешно завърши най-мащабното спортно студентско събитие - Национална универсиада София 2018. Мероприятието се проведе в дните 11-17 май и включваше финалите в 15 вида спорт, с участието на близо 1 500 студенти от 25 университета. 

Председателят на многоспортова университетска федерация АУС "Академик", доц. Златко Джуров, закри най-голямото спортно събитие в студентския спорт. 

"Това, което правим, се дължи предимно на вас, студентите. Достигнахте до призовите места достойно, със спортна чест и в името на университетския спорт! Огромно благодаря и на академичната спортна общност, ректорите, спортните педагози от университетите, съдии и всички вие, колеги, които в дух на единение и в името на просперитета на университетския спорт направихте това мероприятие възможно!", заяви при закриването президентът на АУС "Академик". 

Доц. Златко Джуров обеща, че следващата Национална универсиада ще бъде още по-добра и успешна. 

"Радостно е, че има такава организация в България, която да развива спорта за студенти. Тя е на европейско ниво, така че ние, от Министерство на младежта и спорта, я подкрепяме и ще продължаваме да я подкрепяме", заяви от своя страна Венцислав Игнатов, директор Дирекция "Спорт за учащи и спортни училища".

По време на закриване на Универсиадата, с почетен знак за особен принос и подкрепа в развитието на студентския спорт в България бяха наградени: проф. Кирил Андонов, доц. д-р Ирен Пелтекова, доц. Петър Зографов, Венцислав Игнатов, Делчо Илчев, проф. Йордан Иванов, доц. д-р Цветан Коцев, Георги Игнатов и доц. Златко Джуров. 

С общо 111 медала, спечелени в различни дисциплини, Национална спортна академия "Васил Левски" отново е комплексен шампион. Най-добрите студенти спортисти от Академията представиха достойно своя университет, завоювайки 53 златни, 31 сребърни и 27 бронзови медала. Софийски университет "Св. Климент Охридски" остана втори в класирането - с 14 златни, 22 сребърни и 22 бронзови медала. Студентите от Университета за национално и световно стопанство също показаха отлични резултати и спортен хъс и се наредиха на трето място в комплексното класиране. Те си тръгнаха със 7 златни, 11 сребърни и 19 бронзови медала. 

Организатор на мащабното спортно събитие е Асоциация за университетски спорт "Академик", с домакинството на НСА "Васил Левски" и партньорството на МГУ "Св. Иван Рилски", Технически университет, Университет за национално и световно стопанство и Лесотехнически университет. 

Събитието се организира под патрона на министъра на младежта и спорта Красен Кралев, както и със съдействието на Министерство на образованието и науката, Столична община, Община Студентска, спонсори и приятели на студентския спорт в България. 

Фото: БНР

Коментар