Пловдив тръпне в очакване на Европейското по кану-каяк

Начало / Други / Водни Спортове / Пловдив тръпне в очакване на Европейското по кану-каяк

Два големи форума в гребните спортове предстоят в Пловдив в рамките на две седмици. Изминаха две десетилетия от последното домакинство на България на голям шампионат за мъже и жени в кану-каяка – това беше през 1997-а. Сега отново контитенталният елит на този спорт пристига у нас. Шест лодки олимпийски шампиони от Рио са заявили участие на гребния канал в града под Тепетата. На предстоящото Европейско първенство страната ни ще представят 11 състезатели. Основните ни надежди са свързани със Станилия Стаменова, Мирослав Кирчев и Ангел Кодинов.

Двукратният олимпийски шампион от Игрите в Барселона Николай Бухалов говори за предстоящото събитие у нас.

„Събитието е важно, защото, първо, е в Пловдив и аз като пловдивчанин съм заинтересован да се представим по най-добрия начин. Важно е и защото пловдивският канал вече стана традиция да е домакин на доста такива прояви. Той бе построен 1989-а година за Световното първенство, след това през 1997-а имаше Европейско първенство за мъже и жени, 2005-а имаше за юноши и младежи, миналата година също бяхме домакини за юноши и младежи. Така че това вече става традиция и нещата са по-рутинни. Но тази година изискванията са други. И от страна на заснемане от телевизията трябваше да бъдат изградени допълнителни съоръжения. Вече има включени инвалиди в програмата на Европейското и заради това съоръжението трябваше да отговаря на тези изисквания. Постарали сме се да покрием всички изисквания на Европейската конфедерация“, каза Бухалов пред нашата камера.

Той говори и какво е трябвало да се промени във връзка с това, че за пръв път ще има паракану.

„Трябваше да бъдат изградени допълнителни рампи, за да може да има достъп за хората с увреждания. Трябваше да бъде изграден асансьор, за да бъде осигурен достъп за тях. Постарали сме се всяко едно нещо в това отношение да бъде изпълнено и да бъдат покрити тези норми.“

Николай Бухалов бе категоричен, че е висок интересът към гребните спортове от страна на подрастващите.

 „Доста деца тренират. Мисля, че не е спаднал интересът към гребните спортове. Резултатите не са каквито бяха навремето, но все пак успяваме да се представим добре. Това го показа и Европейското първенство за юноши и младежи в Белград. Така че традициите продължават и нищо, че не са с тези темпове като навремето, но целият български спорт не е в това състояние, в което беше. Можем да бъдем горди с постигнатите резултати.“

Една от основните надежди на това първенство е Станилия Стаменова, която постигна голям прогрес именно под ръководството на Бухалов.

„Пожелавам ѝ да има късмет и да се представи по най-добрия начин. Мисля, че е способна да ни изненада в Пловдив.“

Бухалов пожела късмет на всичките ни състезатели и изрази надежда, че ще се качат на призовата стълбичка.

„Не искам да давам прогнози, но мисля, че са добре подготвени. Все пак в кану-каяка и стотните имат значение, така че в едно такова състезание, в една такава конкуренция човек трябва да има късмет и ден, за да може да даде най-доброто и да се представи по най-добрия начин. Искам да им пожелая късмет и да се качат на призовата стълбичка“, добави двукратният ни олимпийски шампион от Барселона.

Мнение за предстоящия шампионат изрази и олимпийската шампионка Ваня Гешева.

„Това е изключително голямо събитие за българския кану-каяк. Европейско първенство за мъже и жени отдавна не е имало в Пловдив, така че всички, които обичат кану-каяка, са изключително доволни от факта, че ще бъдем домакини на такъв голям форум. Какво можем да очакваме? Нормално е, когато сме домакини, да очакваме и медали. Искрено се надявам, че ще имаме такива. По принцип винаги имаме фаворити в нашия отбор, започвайки от Мирослав Кирчев, Станилия Стаметова, Ангел Коденов. Смятам, че дотук тяхната подготовка е минала нормално. Стискам им палци и им пожелавам да спечелят медали“, каза Гешева пред нашата камера.

Николай Бухалов говори за забавилия се проект за допълнителния канал в Пловдив, който трябваше да бъде готов тази година.

„Това е проблем. Проектът е от доста години. Беше спънат от дела, заведени от еколозите, и затова досега не е изпълнен. Имаше дори финансиране, което падна. Каналът е важен за домакинствата на Пловдив. Защото едно от домакинствата, през 2018-а, бе свързано точно с това, че ще бъде изграден такъв канал. Но не виждам това как ще стане“, сподели Бухалов.

Олимпийският медалист Милко Казанов, който носи отговорността за подготовка на състезателите, също застана пред нашата камера

„Настроението е добро. Всички са готови и очакват с нетърпение да дойде петък, когато ще започне първенството. Настроени са оптимистично. Последните резултати са обнадеждаващи. Дай Боже, да имат късмет и ден и да реализират своите възможности. Нищо повече не искам от тях.“

Според Казанов медалите са постижима цел пред състезателите ни.

„Постижимо е това. Всички искаме медали. За това тренираме и за това се готвим. Но не обичам да давам предварително прогнози, предпочитам да ги запазя за себе си. Но очаквам да се представят добре и дано има повече медали“, каза наставникът.

Фото: MyRowingPhoto.com

Коментар