Пловдив изпрати кану-каяка и посрещна гребането 

Начало / Други / Водни Спортове / Пловдив изпрати кану-каяка и посрещна гребането 

Пловдив изпрати Европейското първенство по кану-каяк за мъже и жени и пара кану и заживя в ритъма на Световния шампионат по гребане за мъже и жени до 23 години. Само два дни - понеделник и вторник, разделят двете мащабни събития, които Гребният канал в града посреща. За броени часове обаче организационните комитети на гребането и кану-каяка преобразиха трасето и финалната кула. 

Техническите изисквания за състезанията по двата спорта са коренно различни - в гребането дистанцията е само на 2000 метра, докато в кану-каяка дисциплините са от 200 до 5000 метра, но най-дългата отсечка е 1000 метра, като на 5000 метра се въртят обиколки. 

До вчера вечерта на трасето имаше 9 коридора от по 9 метра, а в момента са шест плюс два резервни, като всеки от тях е с ширина 12,5 метра. Дори стартовите устройства не са еднакви поради дължината на лодките и различните дистанции. 

Добрата координация на двата организационни комитета беше изтъкната и от представителите на Европейската асоциация по кану-каяк (ЕКА) и Международната федерация по гребане (ФИСА). 

"Впечатлен съм от начина, по който Българските федерации по кану-каяк и гребане координираха провеждането на двете първенства. Европейският шампионат беше изключително успешен и аз искам да благодаря на целия организационен комитет за страхотната работа, която свърши. Пожелавам на гребците тяхното първенство да е успешно поне колкото нашето", заяви по време на церемонията по официалното закриване на първенството по кану-каяк президентът на Европейската асоциация Албърт Уудс и благодари за съдействието на Министерството на младежта и спорта и Община Пловдив. 

В знак на признателност за добре свършената работа пък генералният секретар на централата Бранко Ловрик връчи благодарствен плакет на изпълнителния директор на нашата федерация Евелина Петрова. 

Фурор на Европейското първенство по кану-каяк за мъже и жени направиха състезателите на Унгария, които си тръгнаха с 10 титли и общо 16 медала. На второ място в класирането по отличия е Германия с 6 златни и общо 10 медала. Русия също качи 10 пъти екипажи на почетната стълбичка, но само три лодки бяха на най-високото й стъпало. 

Техническият директор на Международната федерация по гребане и олимпийска шампионка от Монреал 1976 Светла Оцетова също изказа задоволството си от съвместната дейност на двата организационни комитета. 

"Времето за реорганизация от едното първенство за другото бе изключително кратко, но представителите на двата спорта свършиха отлична работа. Поздравления за начина, по който се трудиха като екип и за постигнатия резултат", каза Оцетова. 

Световното първенство по гребане за мъже и жени ще се проведе в Пловдив от 19 до 23 юли. За шампионата. са акредитирани точно 2017 души. Те са представители на 56 страни. 854 са състезатели, разпределени в 326 лодки. 

България участва с четири лодки - Борис Йотов (скиф), Иван Колев (скиф, лека категория), Рангел Кацарски и Марио Симеонов (двойка скул) и Десислава Георгиева (скиф). 

Официалното откриване е на 18 юли от 19:00 часа в Античния театър. 

Фото: MyRowingPhoto.com

Коментар