Най-добрата ни двойка скул ще участва на СП по гребане в Пловдив

Начало / Други / Водни Спортове / Най-добрата ни двойка скул ще участва на СП по гребане в Пловдив

Най-добрите български състезатели Кристиан Василев и Борис Йотов ще участват на двойка скул на предстоящото световно първенство по гребане за мъже и жени, което ще се проведе от 9 до 16 септември в Пловдив. Новината съобщи президентът на БФГребане проф. Свилен Нейков на пресконференция.

"До момента Кристиан Василев и Борис Йотов гребяха на скиф, но решихме да опитаме да седнат в една лодка. Получи се и взехме решение те да гребат на световното първенство в Пловдив на двойка скул", коментира Свилен Нейков.

"Има голям риск, защото сме нова двойка, но двамата сме амбицирани, тренираме усърдно и искаме да се класираме на финал", каза Борис Йотов.

"Целта ни е да се направят състави за следващата година, за да се атакуват квоти за олимпийските игри в Токио 2020. Организацията на това световно първенство е доста по-трудна от тази за по-малките възрастови групи, най-вече като брой участници и защото всичко трябва да бъде перфектно", допълни Нейков.

Той благодари на Министерството на младежта и спорта за подкрепата, но разкри, че имат необходимост от още средства.

"Трябва да платим времеизмервателната система, която е 150 хиляди евро. Около 600 хиляди лева не ни достигнат", заяви Свилен Нейков.

Над 3500 състезатели, треньори и официални лица се очаква да пристигнат в Пловдив през септември.

Преди този шампионат на 1-2 септември ще се състои европейско първенство до 23 години в Брест (Беларус).

Тази година Борис Йотов и Десислава Георгиева спечелиха бронзовите медали на скиф от Световното първенство за младежи до 23 години в Познан (Полша) в края на юли. 

Георгиева ще участва на шампионата в Брест, след което ще се влезе решение дали да стартира при мъжете и жените в Пловдив. 

"Ще изчакаме да мине европейското първенство и тогава ще решаваме, защото при мъжете и жените разликата е голяма. Надявам се да съм в медалите на първенството в Брест и Дай Боже първо място", коментира Десислава Георгиева.

Останалите български лодки ще бъдат на Лазар Пенев (скиф лека категория) и Рангел Кацарски и Станимир Халаджов (двойка без рулеви).

"Все още не е ясен на 100 процента българският състав, но целта ни е младите състезатели да трупат опит. Единствено на двойката скул очакваме влизане във финал", заяви Нейков.

"Борис Йотов и Десислава Георгиева положиха много усилия, за да постигнат тези резултати и да спечелят медалите. Скифът е много тежка дисциплина, защото си сам. Резултатите, които постигнаха, заслужават адмирации. Тяхната задача е да израстват при мъжете и жените в бъдеще, а в Пловдив целта ни е максимум добро представяне", каза още президентът на федерацията.

Официален гост на световното първенство в България ще бъде президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах, който ще бъде в Пловдив на 15 септември. Тогава ще бъде направена символично първа копка на втория гребен канал в града.

"С този втори канал това съоръжение ще мери сили с най-добрите трасета в света. В Пловдив се очаква да пристигнат всички елитни състезатели - олимпийски и световни шампиони", каза Нейков.

Двукратната олимпийска шампионка по гребане Екатерина Карстен също ще бъде в Пловдив и ще участва на четворка скул.

По същото време ще се проведе и състезание за хора с увреждания, но България няма да има представители.

Свилен Нейков коментира и отсъствието тази година на един от най-добрите състезатели Георги Божилов.

"Той води смесена подготовка. Имаше лични проблеми в началото на годината и не покри нормативи за участие на големи първенства. Но води подготовка и не се е отказал от олимпийските игри в Токио. Ние също не сме го изоставили", каза Нейков.

Коментар