Над 700 гребци идват в Пловдив за Световната купа

Начало / Други / Водни Спортове / Над 700 гребци идват в Пловдив за Световната купа

Повече от 700 състезатели ще участва на Световната купа по гребане в Пловдив, която ще се проведе от 10 до 12 май на Гребния канал в града. Това заяви председателят на организационния комитет Иван Попов.

"Акредитирани до този момент са 650 участници. Заявки идват постоянно, чакаме да видим дали ще пристигне руския отбор. 100 китайски гребци идват още следващата седмица и ще се подготвят в Пловдив. След 5 май ще дойдат всички състезатели. Състезанията ще се провеждат в шест коридора, а два ще бъдат за загряване. Гребният канал е готов за Световната купа. От понеделник започваме да монтираме стартовото устройство", поясни още Попов.

Състезанията стартират на 10 май от 9:00 часа с подборната надпревара. На 11 май са полуфиналите и един финал, а на 12 май са финалите Б и А.

Председателят на Българската федерация по гребане Свилен Нейков уточни, че Кристиан Василев е основната надежда на страната за високо класиране. Добри резултати се очакват и от Десислава Георгиева

"Нашите усилия са свързани с подготовка за Световното първенство, което ще ни даде квота за олимпийските игри в Токио през 2020 година", добави още Свилен Нейков.

От Организационния комитет разкриха, че от 8 до 12 май алеите на Гребната база ще бъдат затворени за граждани.

Иван Попов допълни, че Пловдив ще кандидатства за домакинство на Световно първенство за юноши и девойки през 2021 година, за Световно първенство за жени и мъже до 23 години през 2022-а, както и за Световна купа през 2023 година.

Фото: БНР

Коментар