Кодинов завърши шести на 200 м едноместно кану (видео)

Начало / Други / Водни Спортове / Кодинов завърши шести на 200 м едноместно кану (видео)

Ангел Кодинов завърши на шесто място на 200 метра едноместно кану при мъжете до 23 години на Световното първенство по кану-каяк за юноши, девойки, мъже и жени до 23 години, което се провежда в Пловдив. Вчера българинът се нареди осми във финал "Б" на 1000 метра.

"Естествено, щях да съм радостен да стигна до бронзовия медал, но за момента това са ми възможностите в тази дисциплина. На 1000 метра се случиха фаулове, които не трябва да се получават, но така е в спорта. На 200 метра уцелих гребането си и успях да вляза на финал директно от серията и да покажа какво мога", коментира Ангел Кодинов. 

Той добави, че все още не е решил дали на Световното първенство за мъже и жени през август в Португалия ще участва само на 1000 метра, или ще стартира и на 500 метра.

"Там целта ми е финал или поне класиране до 12-о място. Дай Боже да се случи и по-добро класиране, ще се радвам много", каза още Кодинов. 

Той изтъкна, че подкрепата, която е получавал от публиката, го е мотивирала допълнително. 

"Естествено, виковете на името ми, които се чуваха на целия канал ми даваха сили. Така се получи, че не успях да вляза на финал на 1000 метра, но съм доволен, че го направих на 200 метра", добави кануистът. 

Кодинов коментира и изграждането на втори гребен канал в Пловдив, след като Общината спечели делото, което спираше строежа. 

"Този канал е изключително важна част от провеждането на големи състезания, тъй като вече Световната федерация отказва домакинства на Пловдив заради неговата липса. Участниците се оплакват, че няма къде да се загрява, а загряващите пречат на състезаващите се. Изграждането на втори гребен канал ще даде възможност на Пловдив да домакинства още много състезания", каза Кодинов.

В сутрешната сесия от днешния ден на първенството Теодор Асенов беше близо до класиране за финала на 200 метра едноместен каяк при юношите след трето място в своя полуфинал. За последния старт се класират първите двама от всяка гонка и най-доброто трето време, но българинът не успя да го постигне. Във финал Б той завърши шести. 

Малшанс имаше и Анастасия Лавренова на полуфинала на 200 метра едноместен каяк при жените до 23 години. Първоначално тя спечели серията си и влизаше във финал. Малко след старта от публиката се чу сигнал, наподобяващ този за фаулстарт, който обаче трябва да е с четири такива сигнала. Четири от състезателките се заблудиха, но пет водиха битка до края, спечелена от българката. Впоследствие съдиите решиха гонката да бъде повторена след само 10 минути. Изтощената вече българка завърши осма и отпадна от финала, а спрелите по време на първата серия лодки бяха облагодетелствани. 

Димитър Петров завърши 7-и във финал "Б" на 200 метра едноместно кану при юношите.

Коментар