И трите български лодки отиват на репешажи след първите гонки на СП по гребане

Начало / Други / Водни Спортове / И трите български лодки отиват на репешажи след първите гонки на СП по гребане

Трите български лодки ще гребат на репешажи в отделните дисциплини на СП по гребане в Пловдив. 

Лазар Пенев завърши трети в серията на скиф лека категория. Двойката без ролеви Кацарски и Халаджов остана последна и също отива на репешаж.

Основните ни състезатели и надежи Борис Йотов и Кристиян Василев финишираха четвърти в предварителната гонка на двойка скул и ще гребе на репашеж за място на полуфинала.

Новата двойка скул на България - Кристиан Василев и Борис Йотов, стартира плахо на световното първенство по гребане за мъже и жени, което се провежда в Пловдив. Това бяха първите думи на треньора им

Петко Аргиров, след като възпитаниците му се наредиха четвърти в серията си с 6:17.14 минути и не успяха да се класират директно за полуфиналите на дисциплината. 

Българите обаче ще имат още един шанс да намерят място сред най-добрите 12 лодки - чрез репешажите в сряда. 

"Първо трябва да отбележим, че двойката е нова и това беше изобщо първи истински тест за момчетата. Иначе - в името на по-доброто бъдеще, трябва да даваме реална оценка - много слаб старт и лоши първи 500 метра. След това свалиха още от скоростта на вторите 500 метра и с това изпуснаха гонката. Не може да се излезеш от групата и след това да разчиташ само на финален спринт, за да победиш.

Трябва да си сред водещите и в последните метри да извадиш максимума от себе си и с помощта на публиката на финала, да извадиш серията. Трябва да си близо до другите, за да се измъкнеш в последните метри. Все пак обаче те нямат стартове до сега като двойка, все още сами за себе си се опознават кой колко ще издържи и как ще се случат нещата. Но ако не можем да подобрим времената, значи нещо и в подготовката ни куца", заяви треньорът Петко Аргиров. 

Наставникът обаче смята, че той и момчетата имат време, за да променят някои неща до репешажите след два дни, когато двойката ще има втори шанс да си спечели място на полуфиналите.

"Не е страшно, че в този старт не ни се получиха нещата. Ще си направим правилните изводи и ще се пробваме в репешажа за нещо повече. Там вече всяка грешка се наказва и ще е фатална. Ще трябва да направим корекции в начина на преминаването на дистанцията. Няма как да съм доволен от днешния старт. Предполагах, че в най-лошия случай ще сме 3-и, а ние финиширахме 4-и. Времето им по дистанцията е много слабо. Ще трябва да се промени това. Просто трябва да не пробват, а да седнат в лодката и да карат. Трябва да са на макс", допълни Аргиров.

Българите също не бяха доволни от това, което направиха днес.

"Беше тежко, трудно. Не знаем все още къде сбъркахме. Със сигурност обаче имаше грешки. Предстои да направим сериозен анализ с треньорите. Имаме два дни да изясним всичко и да решим как ще проведем следващата гонка. Защото репешажът ще е много важен. Надявам се нещата да ни се получат", заяви Василев минути след серията.

Другите две български лодки, стартирали днес, също ще гребат на репешажи. Лазар Пенев на скиф лека категория завърши 3-и в серията си с време 7:25,79 минути, а двойката без кърмчия Станимир Халаджов и Рангел Кацарски записа 7:10,67 минути и остана на крачка от директно класиране на четвъртфиналите, финиширайки на 5-а позиция в гонката си. 

Рекордите на гребния канал в Пловдив започнаха още от първия ден на световното първенство по гребане. В четвъртата серия от сутрешната сесия, в която се състезаваше и българинът Лазар Пенев, падна първото върхово постижение в света - на скиф лека категория.

Германецът Джейсън Осбърн се присъедини към все по-голямата група на състезатели и треньори, за които българското съоръжение е най-любимото им от всички по света.

Той финишира за 6:41,03 минути и вече държи световния рекорд на скиф лека категория. 

 

Фото: БТА

Коментар