Историческо преплуване на акваторията на Бургаския залив

Начало / Други / Водни Спортове / Историческо преплуване на акваторията на Бургаския залив

В цялата история на българското състезателно плуване и плуването в открити води няма регистриран опит за преплуване на акваторията на Бургаския залив, пишат организаторите.

Самото преплуване, ще бъде извършено в съответствие с правилата на световната плувна федерация и на европейската плувна лига.

Това ще бъде и най-дългото преплуване, извършвано някога в акваторията на Черно море, от всички граничещи с него държави. Най-дългите маратони в Черно море са се провеждали на територията на държавите от бившия Съветски съюз до 1984 година и са били с дължина 30 км. 

Цанко Цанков , бургазлията , заел се с този исторически рекорд сподели :

„Тренирам повече от една година за издръжливост и вече съм на финалната права, както се казва. Последно изплувах 35 километра в морето и се чувствам добре. Всеки ден тренирам в Бургас и получавам адски много подкрепа от всички за своето начинание. Искам да съм първият, който ще го направи. Ще бъде адски тежко и уморително, но няма да се откажа. Голяма подкрепа получих и от легендата Петър Стойчев, който с часове ми даваше указания и препоръки как да плувам през цялото време. Безценни съвети! На лодката ще бъдат задължителните лица като капитан, спасител и медицински екип, също така и международен съдия, акредитиран към Българската Федерация по плувни спортове, както и представител на Община Бургас. Личният ми треньор и специален медиен екип, който ще заснеме цялото плуване. Специално искам да благодаря за подкрепата на кмета на Бургас Димитър Николов и ръководството на общината за огромната подкрепа, която ми оказват”.

Историческото преплуване на Бургарския залив е планирано да бъде в периода 16-18 юли, като точният ден ще бъде определен след няколко дни, когато стане ясна и точната синоптична прогноза за вълнението на Черно море.

Фото: Instagram

Коментар