България със силно представяне в първия ден на Световната купа по конен спорт в Божурище

Начало / Други / България със силно представяне в първия ден на Световната купа по конен спорт в Божурище

Изключително силния турнир от Световната купа по конен спорт-прескачане с препятствия започна на базата "Ген. Крум Лекарски" в Божурище. 

При отлична организация от българска страна и пълни трибуни българските ездачи записаха 5 подиумни класирания в различните изпитания. 

За отбелязване е, че програмата за днес включваше общо шест изпитания, които бяха с различен паркур, брой и височина на препятствията и възраст на конете. 

Състезанията започнаха с надпреварата с млади коне до 5-годишна възраст (височина на препятствията 115см), където първите трима са наши сънародници. 

Най-бърз и без грешка като победител завърши Аспарух Атанасов с кон Кукарача. Той преодоля трасето за 24.6 секунди. Втори на едва 2 стотни разлика от Атанасов приключи Ангел Няголов с кон Шалом, а трети се нареди Калин Неделчев с кон Кинг Конг за 25.9 секунди. 

В следващото изпитание номер 2 за млади коне 6/7 годишни (височина на препятствията 125/130см) и време от 33.3 секунди успеха с перфектна езда спечели Хусню Динк (Турция) с кон Хидън. След него е сънародника му Каан

Кизиликалан с кон Дарк Вегас, а трети остана Калин Неделчев (България) с кон Даридо. 

Неделчев спря времето на 34.4 секунди. 

Третото изпитание беше за приза Luxury sport за 12-14 годишни деца (височина на препятствията 115 см) . Много малко не достигна на българката Елиза Чолакова с кон Карина Борана да стъпи на подиума. Тя остана четвърта, само на

3 десети от третата Ясмина Панаите от Румъния с кон Каспаров 4. 

Победителка е Никол Мускалу от Румъния с Бетина, която беше най-бърза по паркура с 34.9 секунди. Втора стана Дерен Алкумру от Турция с Бела Дона.

В изпитание 4 от програмата на първия ден - Силвър тур ( височина на препятствията 120 см.) победата с чиста езда и 30.6 секунди състезателно време е за Владимир Георгиев ( България) с кон Вера Буш. Втори завърши Раул Манко (Италия) за 31.4 секунди. Трети стана Михай Няца ( Румъния) с 31.9 секунди. 

В Даймън Тур (височина на препятствията 145 см.) с първото място се поздрави Дамиан Кожукарую ( Румъния) с кон Елик. Времето му за крайния успех беше 37.8 секунди. Втори Хусни Динк (Турция) с кон Анди - 38.2 секунди. С трети резултат и чиста езда приключи Йонуц Урсаке ( Румъния) с кон Спейсхопър с 38.4 секунди.

Утре ( петък) състезанията от Световната купа продължават на конната база в Божурище, като още от 08:00 сутринта на паркура ще излязат състезателите в изпитание Бронз Тур-1 звезда. В 14:00 часа се очертава да бъде най-интересно защото ще започне Гран При, което е Европейска и Световна квалификация. Денят ще завърши около 18:30 с Медиум Къп - 2 звезди. 

Входът за публика по трибуните е свободен.

Коментар