Банско бе обявен за Европейски град на спорта за 2017 - та година

Начало / Други / Банско бе обявен за Европейски град на спорта за 2017 - та година

Банско защити номинацията си за Европейски град на спорта за 2017 година, съобщиха от общинската управа. През изминалите дни акредитирана комисия от Спортната асоциация на европейските столици и градове /ACES Europe/, водена от председателя й Джан-Франческо Лупатели, бе в курорта, за да оцени кандидатурата, се посочва в съобщението. Въпросник, покриващ всички аспекти, свързани със спортната политика на община Банско, е бил подаден предварително и оценен на място от представители на европейската асоциация. 
"Банско ни впечатли с това, че е един малък европейски град, домакинствал вече на 10 световни купи по ски-алпийски дисциплини, е заявил по време на визитата генералният секретар на ACES Хуго Алонсо. Наред с това местната администрация реализира последователна политика за подкрепа на спорта и спортните клубове в своята община. Нашата основна цел е да популяризираме активния начин на живот, да стимулираме градовете да развиват своите спортни политики и инфраструктура. Впечатлени сме от факта, че общината, водена от кмета Георги Икономов, финансира изцяло дейността на над 10 местни спортни клуба, като освен традиционните зимни спортове децата имат възможност да тренират таекуон-до, футбол, кикбокс, бадминтон и други", коментира Хуго Алонсо.
"Възможността да се състезаваме с други европейски градове за титлата "Европейски град на спорта" ни мотивира да работим още по-усилено в подкрепа на популяризирането му сред хората, е заявил Икономов по време на официалната си среща с европейските представители. Спортът дава много добри уроци - учи на феър плей, на стремеж към постижения и победа, на удоволствие от упражненията, не на последно място - подобрява здравния статус."
През 2016 г. Банско чества своя 30-годишен юбилей като зимен център, каза още кметът. "Оттогава курортът се разви неимоверно, стана разпознаваема марка не само в България, но и в цяла Европа, е посочил Икономов. Доказали сме желанието си да израстваме. Посрещаме над 1 милион туристи годишно, голяма част от които практикуват спорт по време на престоя си. Бяхме признати през 2011 г., когато бяхме обявени за Зимна столица на Балканите. Няколко поредни години Световната ски организация ни определя за най-добър ски курорт на България. Благодарение на Банско, България беше международно призната, влизайки в "Топ 20" на света за местата с най-добър зимен туризъм. Вярвам, че честта да бъдем Европейски град на спорта за 2017 година, е още една последователна стъпка в тази посока", заяви кметът на Банско пред европейските представители. 
ACES Europe е нестопанска организация, базирана в Брюксел, която всяка година от 2001 г. определя Европейска столица, Град, Общност и Селище на спорта. Изборът на това признание се извършва от ACES Europe въз основа на принципите на отговорност и етика, като се приема, че спортът е фактор, който влияе върху развитието на обществото и подобряване качеството на живот. Наред със София, която бе обявена за Европейска столица на спорта за 2018 г., Банско ще получи своето признание на предстоящата на 16 ноември официална церемония по връчване на наградите, която ще се състои в Европейския парламент в Брюксел, информират от община Банско.

Коментар