Атанас Скатов: Боян най-вероятно е паднал в цепнатина (видео)

Начало / Други / Атанас Скатов: Боян най-вероятно е паднал в цепнатина (видео)

Другият наш изявен алпинист Атанас Скатов коментира за БНТ своята версия за трагичния инцидент с Боян Петров. Очаква се до два дни Скатов да направи опит за изкачване на Еверест. На този етап обаче той не получава разрешение да тръгне без шерпа.

"Нещо се притесняват, защото вече има български инцидент на Шиша Пангма. Притесняват се да няма втори инцидент, но мисля, че ще се оправя и ще тръгна. До два дена трябва да тръгна най-късно. От вчера започнаха изкачванията на Еверест и най-много до 27-и може да се качи човек", каза Скатов за БНТ.

"Над 7500 метра е зоната на смъртта. Когато се движиш там цял ден, е съвсем различно. Няма никой покрай теб. В момента си мисля за това нещо, иначе тогава внимавам във всяка секунда къде стъпвам, как дишам. Получих измръзвания на пръстите на ръцете, но това е нормално. Но имахме голям късмет, тъй като на 13-и времето беше много хубаво", добави той във връзка с изкачването на Чо Ойю.

"От два дни имам пряк контакт с хората, които участват в спасителната акция и са ми разказали абсолютно всичко. Какво се е случило до момента и всички акции как са протекли. Най-голяма вероятност е падане в цепнатина. Защото преди Лагер 3 и след Лагер 3 било пълно с цепнатини, а от две седмици валят страшно много снегове - постоянно валели снегове на Шиша Пангма. И ако върху цепнатината е наваляло малко сняг, ако не е видял... то е много бързо. Тук всичко става за секунди, за секунди стават тия неща", коментира Атанас Скатов.

Коментар