Треньорът на женския ни национален отбор по волейбол Иван Петков пред БНТ: Трябва да приемаме националния отбор като кауза (видео)

Начало / Волейбол / Национален Отбор / Треньорът на женския ни национален отбор по волейбол Иван Петков пред БНТ: Трябва да приемаме националния отбор като кауза (видео)

Треньорът на женския ни национален отбор по волейбол Иван Петков приема ново предизвикателство, като поема представителния ни тим при дамите. Мнението на специалиста за предстоящата работа в следващото интервю.

"За мен това е ново предизвикателство и голяма чест да бъда национален селекционер. Приемам го и като отговорност към българския волейбол и ще направя всичко възможно момичетата да го приемат по същия начин."

Малшанс за една от най-добрите ни волейболистки Елица Василева, която претърпя операция. Ще може ли тя да вземе участие през това лято в мачовете на националния тим?

"Тя е силен характер. Справя се с трудностите. Елица се надява да вземе участие на Световното първенство. И на двама ни не ни е минавало през главата, че тя няма да участва на това първенство."

Няма как да не направи впечатление отсъствието на имена като Емилия Николова и Страши Филипова.

"При Николова са малко по-делекатни нещата. Тя има по-различни приоритети. Самата "Голтън лига" е турнир, на който трябва да дадем шанс на по-различен кръг от състезателки. Те трябва да почувстват отговорността на подобни мачове. Това че някои състезателки не са попаднали в състава не значи, че повече няма да бъдат част от националния отбор."

Какво ще гоните в "Голдън лигата"?

"Този турнир ти дава възможност да влезнеш в най-комерсиалното състезание - Купата на нациите. За да влезем там, ни трябва финал. Не са без значение и точките, които вдигат рейтинга и местата, които България заема в световната ранглиста. Сегашното място не е никак добро."

Голямата цел си остава Световното първенство. Групата ни можеше да е малко по-лека, сякаш?

" С оглед на другите групи нашата е много сериозна. Надявам се нещата да се развият по най-добрия начин за нас. Да се подготвим добре и да направим задълбочени анализи след "Голдън лигата". Да си поставяш високи цели означава, че планираш добре нещата. Тези цели трябва да се следват една по една и да бъдат реалистични. Според мен на този етап трябва да се борим да влезем в осмицата. От там насетне само Господ знае дали ще се случат нещата, надявам се да имаме шанс."

Имаме доста силни състезателки в големи европейски клубове. Къде са обаче успехите на национално ниво?

"Отбора има наистина страхотни състезателки. Всички сме се надявали, че ще дойде моментът, в който ще имаме добро класиране. Надявам се, този момент да е сега. Нещо трябва да се промени не само като начин на работа, но и възприемането на националния отбор като кауза е важно. Трябва всички от първия до последния човек в отбора да даваме всичко от себе си и да действаме с патриотизъм"

 

 

Коментар