Пламен Константинов обяви целите за Лигата на нациите и Световното (видео)

Начало / Волейбол / Бг Волей / Пламен Константинов обяви целите за Лигата на нациите и Световното (видео)

Селекционерът на националния отбор на България по волейбол Пламен Константинов даде обширно интервю за БНТ преди началото на Лигата на нациите, като обяви както целите за турнира, така и тези за Световното първенство.

"От обявения като начало сбор на 7 май до заминаването ни за Русия са точно десет дена. Така че е силно казано лагер или подготовка. За тези десет дена ще търсим някаква сработка, да се усетят състезателите помежду си, защото не са играли от почти година заедно. Но в общи линии с това ще приключим и ще минат бързо тези десет дни. Няма време за някаква подготовка. Евентуално подготовка и лагери ще има след Лигата и след почивката", заяви Пламен Константинов пред нашата камера.

Отборът ни има сериозни кадрови проблеми.

"Има няколко момчета, които имат по-притеснителни травми и със сигурност няма да могат да вземат участие във всички мачове. Със сигурност Цветан Соколов ще изиграе два или максимум три турнира. Дори и да се стигне да играем финал, той няма да участва, защото има проблем със сухожилието на коляното и има нужда от определен период от почивка. Ники Николов е в Италия, има проблеми с рамото. Най-вероятно ще бъде една седмица там – процедури, упражнения, а след това три седмици няма да може да играе волейбол. Теодор Тодоров е със сериозни проблеми, цяла година има притеснителна травма в кръста и не му позволява да тренира. Той е на специален режим без волейбол. Тошко Скримов имаше проблеми с рамото. Но след сезоните е така. Първата част е рехабилитация и най-вече възстановяване на играчите“

Наставникът на "лъвовете" коментира формата на Лигата на нациите:

"Увеличават се мачовете. Играят се три мача за три дена, всеки уикенд. В рамките на един месец трябва да изиграеш 15 мача, и то с прелитания, има големи часови разлики. Така че форматът е тежък, но ако искаш да си в елита, трябва да участваш. Международната федерация има желание всички да участват с най-големите си звезди, защото се търси пробив с новия формат – финансов и маркетингов."

Запитан какво ще гони България в турнира, той отговори:

"Гадаем за повечето момчета дали ще са в най-добро състояние, или не. Но ако трябва да избираме – разбира се, че е по-важно да са добре на Световното първенство. Задължителното нещо, което трябва да гоним, е оставане в елитната група на Лигата. Естествено, че ще търсим възможно най-доброто."

Боян Йорданов, Николай Учиков се завърщат в отбора, а Константинов говори за това как са протекли разговорите с тях.

"Вижте, аз не съм привърженик на това да убеждаваш многократно хората. Предпочитам състезател, който има желание и е мотивиран, отколкото да притискаш, да молиш един човек, който така или иначе, ако е преценил, че не му се играе, ще дойде със същото желание и в националния отбор. Затова разговорите бяха за нула време."

Треньорът на България говори и за младите играчи в тима, които получиха повиквателни.

"Част от тези момчета са повикани, за да участват или да са в един тренировъчен процес на по-високо ниво, да са в по-конкурентна среда. Това е един тип повиквателна като стимул, който обаче не трябва да прераства в звездомания."

Пламен Константинов обяви и целите за Световното първенство, а също така разкритикува медиите, които преувеличават за представянето на българските волейболисти, играещи в чужбина.

"Целите, които реално можем да поставим, са да се възползваме максимално от домакинството си. Надявам се да успеем да пробием във финалната фаза на първенството. Оттам насетне лозунги и силни приказки за медали, титли и т.н… Не искам да съм песимист, но е малко несериозно. По-добре е да се радваме след това, ако направим един успех, отколкото да бием тъпана преди Световното първенство и после хората да ни се смеят. Това е един от проблемите, свързан е и с неточното и некоректно информиране на хората през медиите. Всеки мач на нашите състезатели е фантастичен, един и същи текст, копи-пейст. А това не е вярно. В един момент хората остават с впечатления, че тези играчи се раздават невероятно за клубовете си и после, при най-малките отклонения в спортната форма, започват да критикуват. Казват си: "Ето върнаха се в националния отбор и защото там не взимат пари, въобще не се напъват". Разбирам, че има подкрепа към нашите играчи, но в крайна сметка се отразява играта изключително некомпетентно и необективно."

За това дали амбициите отговарят на възможностите Константинов сподели:

"Ние имаме отбор, в който ако всички са здрави, все още е от елита на световния волейбол. Не сме безапелационен световен шампион и след това всичко по-надолу да е разочароващо. Ако искаш да си елитен спортист, няма как да се скриеш и тайно да спечелиш някой медал. Естествено, когато светлините са насочени към теб и искаш да си топ състезател и звезда, трябва да можеш да показваш близко до максималните си възможности под напрежение."

"Ние сме си индивидуалисти, въобще и като нация, и като манталитет. Егоисти сме. Няма лошо да си егоист, стига да го подчиниш на общото. Този баланс не успяваме да го намерим. Не е лесно променимо и не става от днес за утре. Иска ми се това нещо да видя."

Валерия Видева

Коментар