Словения е новият европейски шампион по баскетбол! (ВИДЕО)

Начало / Баскетбол / Словения е новият европейски шампион по баскетбол! (ВИДЕО)

Мъжкият национален отбор на Словения е сензационният европейски шампион по Баскетбол! 

Смелата и сърцата Словения покори Европа! Именно бившата югорепублика е новият шампион на Европа, след като във фантастичен финал се пребори със Сърбия, спечели с 93:85 завърши ЕвроБаскет 2017 без загуба, за да се окичи с първото злато на континента в кратката си история. 

Вихреното темпо, зададено и от двата отбора отрано бе напълно достойно за финал, и то балкански. Началото сякаш бе по-добро за сърбите, които бързо-бързо поведоха с 8:7, а след това задържаха позицията на лидер, за да увеличат преднината си до 18:13 при три минути до края на първата част. Резултатността се запази и двете бивши съставни части на Югославия се оттеглиха при 20:22 в полза на Сърбия. 

Горан Драгич даде явно намерение за плановете си в самото начало на втората част, започнала с пет беозтветни точки за 25:22 за Словения. Суперзвездата на словенците превзе играта, а Лука Дончич му помогна с фантастична забивка, като доброто начало на словенците прерасна в аванс от 10 точки - 38:28. Драгич не спря да вкарва кош след кош, като три минути преди края на полувремето имаше 16, а в средата на двубоя бе извел своите напред с 56:44 и имаше цели 26 точки! 

Поредната тройка с името на Драгич върху нея даде начало на третата част, която скоропостижно се превърна в кошмар за словенските баскетболисти. Лука Дончич напусна с контузия след лошо приземяване под коша, а сърбите бързо се върнаха в рамките на приемливото спрямо съперника си, доближавайки се само на два коша - 63:59. Разликата остана такава и след 30 минути на таблото светеше 71:67, а лидер бе Словения. 

Емоциите започнаха да надделяват, но Словения държеше здраво водачеството - 72:77 след малко повече от 32 минути. Сърбите бяха санкционирани с техническо за симулация на Василие Мицич, но Драгич пропусна да увеличи разликата, а удар от страна на “плавите” последва моментално и Мачван вкара за 77:78, а след това фиксира равенство - 80:80. Това далеч не бе последното равенство, но Клемен Препелич наказа съперника с хладнокръвен кош за 84:82, след който словенците намериха начин да запазят преднината си и да триумфират с 93:85

Фото: БТА

Коментар