Дуейн Уейд, или завръщането на блудния син (видео)

Начало / Баскетбол / Нба / Дуейн Уейд, или завръщането на блудния син (видео)

Завръщането на блудния син. Трикратният шампион с Маями Хийт Дуейн Уейд се завърна в отбора, в който прекара първите 13 години в кариерата си.

Ветеранът изживя две години на неуспешни авантюри - първо, в отбора на "биковете" от родния му Чикаго, а в последните месеци се събра с добрия си приятел Леброн Джеймс в Кливланд.

В последните дни на зимния трансферен прозорец малко се говореше за значение на преминаването на Уейд при "горещите". Истината е, че Дуейн е далеч от най-добрите си дни и по-скоро има мотивираща роля за състава, който се бори за място в плейофите.

В перфектния сценарий за Маями наставникът Ерик Сполстра ще има един баскетболист, който гравитира около десетте точки средно на мач. В това отношение "горещите" вече разполагат с голямо разнообразие. Точно шестима баскетболисти на тима са с двуцифрен показател в графата "точки на среща". Лидер е словенският плеймейкър Горан Драгич с около 16.

Да, в тима на Маями няма изявен реализатор, който да гарантира 25 точки всяка вечер, но пък разполагат с изключително голям избор от опции. Нож с две остриета, който прави тима от Флорида непредвидим.

В мача на завръщането на Уейд "горещите" надиграха пряк конкурент в лицето на Милуоки с 91:85. Статистиката на гарда обаче е доста любопитна. За 22 минути на терена Дуейн Уейд реализира 3 точки, овладя 2 борби, направи 2 асистенции, открадна 2 топки и, забележете, блокира 2 изстрела. От всичко по малко.

Уейд обаче направи далеч по-ценно. Върна много зрители в залата и създаде много повече атмосфера за съотборниците си. Дали това ще бъде достатъчно за участие в плейофите - предстои да разберем. Дали това ще бъде последен сезон на Уейд - също.

Едно е сигурно - гардът ще се пенсионира в Маями.

Роберт Лазаров, БНТ

Фото: БТА

Коментар