Младата българска баскетболна звезда Мартин Ангелов за любовта към играта, мотивацията и успехите, постигнати в САЩ

Начало / Баскетбол / Младата българска баскетболна звезда Мартин Ангелов за любовта към играта, мотивацията и успехите, постигнати в САЩ

Той е на 15 години, но вече изживява мечтите си и го разпознават по улиците. Мартин Ангелов е звезда, при това не в родната му София, а в мястото, което сега нарича дом - Ню Джърси. Обича рисуването и математиката, но животът му е баскетбол. През миналата седмица Ангелов изведе отбора си до финала в региона за първи път от 35 години насам, като реализира 6 тройки от 10 опита и общо 24 точки. Беше на проби в отбор, който ще предложи нова посока в баскетболното му бъдеще.

"Пробите бяха в Ню Йорк, на 250 км от дома ми. Бяха на отбор с играчи една година по-големи от мен. Според мен се справих много добре и бях викнат на трениировка в сряда. Отборът се казва The firm. Участват в турнири в цялата страна - в Лас Вегас, Атланта, Далас и т.н. Треньорът се казва Кайл Андерсън и всъщност е бащата на малкия Кайл Андерсън, който играе за Сан Антонио Спърс". 

"Баща ми беше първият човек, който ме запали по баскетбола. След това ме записа в школата на БУБА баскетбол, в която почнах да тренирам на 5 години при Емилия Кръстева. Тя ме сложи да тренирам с по-големи деца. Това просто ме мотивира да се справям по-добре, да бъда като тях, да правя нещата толкова бързо. Затова съм много благодарен на Емилия Кръстева. Тя ме научи на много неща. Впоследствие преминах при Мануел Марков. Той също ме научи на много. След това дойдох тук".

"Винаги съм се опитвал да бъда лидер на отбора. Това да правя своите съотборници по-добри около мен винаги ми е доставяло много удоволствие".

"Обичам стрелбата от далечно разстояние, не бих казал, че ми е любима. Аз обичам да прилагам своите умения - да пробивам, да подавам".

"За мен е голяма възможност да играя в Щатите, защото мога да се сблъскам с много силна конкуренция. Това ме кара да тренирам повече, да се старая повече на тренировки".

На въпроса осъзнава ли колко много е постигнал за крехката си възраст, Мартин каза:

"Не бих казал, че осъзнавам, но аз не гледам на себе си като на звезда. Имам още много път и знам, че просто трябва да продължавам да работя здраво. Не искам да се фокусирам върху тези неща, защото не искам да спирам да работя, заради това. Да си казвам: "Аз съм прекалено добър". Баща ми винаги ми казва: "Отивай и тренирай, защото някой друг тренира сега и може да заеме твоето място".

"Има една случка от преди няколко дни. Отидохме на ресторант. Поръчахме и след това една от мениджърките, която е била на мача, на финала всъщност, дойде и ни поздрави. И каза, че не трябва да плащаме за храната. Това ме накара да се чувствам много щастлив".  

"Не бих казал, че имам един любим баскетболист. Обичам да гледам много играчи и да взимам добото от тях и да го прилагам в моята игра. Но някои от любимите ми са Дражен Петрович, Стив Неш, Стеф Къри... Още от малък много обичах да гледам Дражен Петрович. Винаги съм си мечтал да бъда като него. Той е баскетболна икона".

"Всичко се постига с труд. Може би някой не е най-добрият в момента, но който полага повече труд, накарая ще бъде най-добрият... Ако искаш да бъдеш по-добър от някого, трябва да бъдеш различен от него".

 

Коментар