Иван Костурков пред БНТ: Хубаво е да си вкъщи! Любо Минчев е наредил много добър отбор

Начало / Баскетбол / Иван Костурков пред БНТ: Хубаво е да си вкъщи! Любо Минчев е наредил много добър отбор

Националният ни отбор по баскетбол ще изиграе две контроли с тима на Тунис, чийто помощник треньор е родният специалист Иван Костурков. Той застана пред камерата на БНТ преди двете срещи.

Какво е усещането да сте вкъщи?

"Прекрасно! Чувствам се много добре. Веднага опитах български гозби.Срещнах се с най-близките си хора. Всичко е чудесно!"

Пристигнахте в България, за да изиграете 2 контроли срещу националния ни отбор. Защо се съгласихте да пътувате от Тунис до тук само за два мача?

Първо искам да благодаря на БФ баскетбол, че ни поканиха да дойдем тук. Ние търсихме 2 контроли с отбор от европейски стил, който има много добра защитна тактика. И това основната причина да сме тук. България направи много силни изяви миналото лято в групата си за преквалификация и лично баскетбола, който играят много ми хареса. Любо Минчев ги е наредил много добре. Срещаме конкуренция от отбора на Камерун, чиито играчи практикуват играта в Европа и мислим, че тези 2 контролище ни помогнат да преборим нашите противници."

Освен да се изправите срещу отбор с европейски стил на игра, какво друго очаквате от тези 2 срещи?Ще се получат ли тези битки, които ние очакваме?

"Не знам. Не знаем нашият отбор как ще реагира. Ние изиграхме 4 контроли на ниско ниво. България не е изиграла нито една. Не знам дали ще са сработени, въпреки че играят заедно от 2 години. Очкавам да проверим цялостната тактическа защитна и нападателна подготовка и България да ни затрудни максимално."

Следите ли развитието на българският баскетбол и има ли такова изобщо?

"Следя го. Смятам, че тази година не е цяла стъпка назад, но стъпка назад това, че два отбора се съединиха. Ако бяха продължили Левски и Академик Лукойл да работят отделно и имаха съответните финанси, може би първенството щеше да е още по-силно, но въпреки това смятам, че първонството в България се подобрява и е много оспорвано. Има три или четири отбора, които претендират за титлата. Това го прави интересно. Появяват се и качествени чужденци, които вдигат нивото на българските баскетболисти."

Ще успее ли да се справи България с Исландия в битката за продължаване напред?

"Аз се надявам много това да се случи. Исландия е държава, в която е невероятно как 300 хил. човека развиват добри отбори в много видове спорт. Смятам, че трябва да се справим, а и с помощта на българската публика всичко е възможно."

 

 

Коментар