Испания и Турция на четвъртфинал на Евро 2017

Начало / Баскетбол / Евротурнири / Испания и Турция на четвъртфинал на Евро 2017

Отборите на Испания и Турция постигнаха втори и решаващи победи в групите си на Европейското първенство по баскетбол за жени и си гарантираха участие на четвъртфиналите.

Испания е 1-а в група А след успех над Украйна със 76:54. Така испанките се недостижими на върха, след като демонстрираха надмощието си през второто полувреме. Санчо Литъл завърши мача с 16 точки и 18 отнети топки. Алба Торенс реализира 26 точки и подаде 5 асистенции. За украинките, които все още могат да стигнат до топ 8, но с квалификационен мач, над всички беше Алина Ягупова с 23 точки, 8 борби и 4 асистенции. Домакините от Чехия инкасираха втора загуба и са аут от сметките за следващата фаза - 70:74 от Унгария.

В група В отборът на Турция измъкна драматичен, но решителен успех с 54:53 над Италия. Развръзката дойде в третия период, когато туркините взеха аванс от 3 точки след равенство на полувремето. Кантира Холингсуърт наниза 29 точки за южната ни съседка, а освен това взе и невероятните 21 борби.

Беларус вече е аут от първенството след втората си загуба в потока, този път от Словакия. Успехът с 68:59 на словачките дойде с 22 точки, 8 борби и 5 асистенции на живата легенда на женския европейски баскетбол Зузана Жиркова.

Два отбора в групите С и D - Франция и Белгия, постигнаха втори победи, но все още не са четвъртфиналисти. И двата тима обаче преодоляват първата фаза, но не е ясно на какъв етап ще продължат. Французойките дадоха първата част на защитаващия титлата си отбор на Сърбия, но след това ги разгромиха със 73:57. Белгия пък се справи изненадващо с Русия със 76:75 в истински трилър, а в редовното време резултатът беше 68:68. Ан Вутерс и Емма Меесеман свършиха невероятна работа в защита за Белгия. Меесеман завърши с 23 точки, а Вутерс с 20.

Фото: FIBA

Коментар