Голомеев официално е в Залата на славата

Начало / Баскетбол / Голомеев официално е в Залата на славата

Атанас Голомеев вече и официално е част от Залата на славата на баскетбола, в която беше приет на специална церемония в Пекин (Китай) заедно Жанет Аркайн (Бразилия), Марго Дидек (Полша), Алонзо Морнинг (САЩ), Фабрисио Оберто (Аржентина), Хосе "Пикулин" Ортис (Пуерто Рико), Мохсен Варда (Египет) и Иржи Зидек (Чехия), Наталия Хейкова (Словакия), Богдан Таниевич (Черна гора) и Моу Цзоюн (Китай).

72-годишният Голомеев, който е десеткратен шампион на България с отборите на Академик, Левски Спартак и ЦСКА Червено знаме и двукратен реализатор номер 1 на европейски първенства, става третият българин в Залата на славата на ФИБА след дългогодишната националка от Славия Ваня Войнова и съдията Артеник Арабаджиян.

Той беше представен като истински гигант на българския баскетбол и наречен Оскар Шмит на България. Водещият обяви: "Той има 10 титли в България, но няма медал от голямо първенство. Въпреки това е четири пъти в Идеалния отбор на Евробаскет и два пъти е топ-реализатор на Европейско първенство".
Легендата на българския баскетбол обаче се показа много по-скромен от тези определения. Той не забрави да почете своите съотборници в благодарствената си реч.

"Дами и господа, когато ми се обадиха преди няколко месеца от ФИБА, първоначално си помислих, че някой си прави шега с мен. 25 години след като се отказах от баскетбола...звучеше ми странно. Опитах се да се сетя кой е този приятел, който се шегува с мен. По-късно получих мейл и започнах да вярвам, че това се случва.
Много съм щастлив сега да съм тук, сред вас, сред всички тези гиганти на играта. Но единственото, което искам да кажа, че баскетболът е отборна игра. Това не е индивидуален спорт. Всички ние тук, тези гиганти, без нашите съотборници, можеше да направим нещо, но не много. Затова гледам на този прием в Залата на славата като номинация на всички играчи от моето поколение и на тези преди мен - те бяха едни от най-добрите в европейския и световния баскетбол. Благодаря за вниманието", каза бившият капитан на националния отбор.

Коментар