Бившият мениджър на НБЛ Лили Борисова: Освобождаването ми от поста е лична вендета на Тодор Стойков

Начало / Баскетбол / Бившият мениджър на НБЛ Лили Борисова: Освобождаването ми от поста е лична вендета на Тодор Стойков

Бившият генерален мениджър на Националната баскетболна лига Лили Борисова определи освобождаването й от поста като "лична вендета" от страна на президента на шампиона Левски Лукойл Тодор Стойков.

Борисова даде специална пресконференция, на която подробно и с факти обясни своята лична гледна точка за престоя й начело на Лигата и причините, довели до отстраняването й от Лигата.

"Според мен е лична вендета на Тодор Стойков към мен, но категорично изключвам Константин Папазов. Не съм изненадана, а бях сигурна, че ще ме махнат още след края на миналия сезон. Изненадана съм само, че нямаше повод и конкретна причина", каза Борисова.

Тя добави, че Стойков дори си е позволил да я заплашва.

"Беше също много странно, че нито един клуб от Лигата не излезе да каже нещо конкретно, няма никаква причина. Просто има едно статукво в българския баскетбол, което е непроменливо, а аз съм се опитала да променя", добави тя.

Борисова е изкарала магистратура в Международната федерация по баскетбол (ФИБА) през юли 2017 година и има богати познания в спортния мениджмънт. 

"Дойдох със знания, които исках да приложа. Постът генерален мениджър никога не ми е бил самоцел. Не заставам пред медиите като безгрешен човек. След освобождаването ми си направих изводите пред себе си и вероятно не съм дала най-доброто. Средата е токсична, много трудно се работи в нея, особено, когато си жена с емоции. Не съм специалист във всички области, имам слабости в маркетинга. Но в света няма специалисти по всичко", коментира още Лили Борисова.

Когато е била назначена през миналата година тя е получила първоначално две задачи от предшественика си Иван Чолаков - да направи избор на телевизия, която да излъчва мачовете от шампионата, и да проучи добре Закона за спорта.

"След това ме обвиниха, че съм си позволила да преговарям с други телевизии - Нова телевизия и БТВ. Затова в момента договорът с БНТ е с по-лоши условия. Но това не е моя вина, просто има слаб интерес към мачовете. Когато поех поста, исках да има прозрачност във всичко - това е най-важното. Чисто организационно миналата година беше доста успешна. За мен като цяло нямаше много скандали", каза Борисова.

Тя разказа за проблемите във финалните плейофи, за личния й казус с Константин Папазов, за прекратения втори мач и други подробности.

Борисова призова БФБаскетбол да реши дали Лигата е част от централата или е самостоятелен орган.

Тя каза, че се чувства огорчена от обвиненията, че е подкрепяла определени клубове.

"Не съм била за никой клуб и затова горчивината в мен остава. Всички проблеми датират от плейофите през миналата година, но сега идват резултатите", добави Лили Борисова.

Тя разкри също, че писмото, с което е поискано да бъде свикано извънредно събрание на Лигата за нейното освобождаване, е юридическо нелегитимно.

"Това писмо е нелегитимно, всичко е направено целенасочено, с неморални и неетични подбуди. С 4 гласа от общо 9 гласуваха за освобождаването ми. Въпреки всичко аз не искам да се връщам на поста. Искам да кажа, че те не могат да ми вземат любовта към баскетбола", каза Борисова.

"Обвиняват ме, че не съм осъществила финансов просперитет на Лигата, че не съм обединител. Не може да си обединител в среда, в която не искат обединение. Не мога да съм обединител на хора, които създават война. Обвиняват ме, че не съм авторитет. Искам да попитам за тях кой е авторитет? Ако кажат кой е лично, аз ще застана до него и ще му помагам", коментира бившият генерален мениджър на НБЛ.

Борисова каза също, че не е сигурна дали Валентин Златев, който е генерален мениджър на Левски Лукойл, наистина знае какво се случва в българския баскетбол.

"Не знам дали г-н Златев е наясно, дали знае какво се случва. Бях сигурна, че ще ме махнат още миналия сезон. Отношението, заплахите, приказките. . . Аз поисках среща с г-н Златев, за да му обясня", каза Борисова.

Тя все пак завърши оптимистично и се надява да има по-добри времена за българския баскетбол.

"Няма клуб от деветте в Лигата, който да не изрази съжаление, че съм освободена. Всичко сме наясно какво се случва и защо се случва. Те има да отговарят не пред мен, а пред собствената си съвест и пред баскетбола.

Надявам се на по-добри времена. Баскетболът се нуждае от свежи хора и морал. Оставам в баскетбола и ще продължа да помагам", заяви Лили Борисова.

Тя счита, че в този вариант Лигата не е нужно да функционира, а нещо трябва да се промени, за да стане тя работеща по-ефективно.

Фото: НБЛ
 

Коментар