Чавдар Костов пред БНТ: За националния отбор, старта на кариерата, отношенията с Тити... и прословутата му брада (ВИДЕО)

Начало / Баскетбол / Бг Баскет / Чавдар Костов пред БНТ: За националния отбор, старта на кариерата, отношенията с Тити... и прословутата му брада (ВИДЕО)

Един от капитаните на националния отбор на България по баскетбол - Чавдар Костов, даде интервю пред Радина Жекова преди двубоя с Португалия от предквалификациите за Световното първенство в Китай през 2019 г. Той говори както за атмосферата в тима, така и за много други теми, сред които началото на кариерата, отношенията с Тити Папазов, дългогодишната му връзка... и прословутата му брада.

Ти си един от играчите, носещи лентата на националния отбор. Това прави ли по-специално участието ти в първия ни тим?
- Това ми е десета година в националния отбор. През годините са минали доста момчета, но сега е голямо удоволствие за мен, понеже има доста млади момчета в отбора и е удоволствие да се тренира и да се играе.

Как започна да играеш?
- Първоначално исках да играя футбол, но имаше прекалено много деца в школата и ме записаха на баскетбол. Беше малко късно, но искам да благодаря на тогавашния си треньор Иван Коконов, който се съгласи да ме приеме, понеже аз бях, така да се каже, закъснял и вече бе попълнена бройката в школата. Оказа се, че съм от талантливите и продължих напред. На 16 г. Лукойл ме взима, почвам да тренирам при Данчо Коев и отидох в мъжкия отбор. Тогава Тити Папазов беше треньор.

Говорих с Тити и той ми каза "Ти знаеш ли Чавдар като ми звъни какво се изписва на дисплея на телефона?".
- "Син мой". Ние с него сме много близки, имаме много история заедно и не е случайно, че така му звъня.

Как поддържаш всъщност своята форма?
- От две години съм се запалил по здравословното хранене. И миналата година, и сега съм на две хранения на ден. Не пия никакъв алкохол, даже и бира. За последните две години се промених от едната крайност в другата.

Една от най-отличителните ти черти на терена е твоята брада.
- Тази брада в момента е на около 9 месеца.

Създавала ли ти е проблем?
- На някои от летищата да. Най-често ми се случва, ако пътувам до Унгария, там имам най-много проблеми. Сега бих я скъсил малко, но понеже почнах подготовката си с националния отбор и не искам да пипам нищо по себе си, за да е на късмет и да продължаваме с победите. Може да се каже, че съм суеверен. Просто обичам вечерта преди мача да си лягам с една и съща фланелка.

Какво правиш в свободното си време?
- Обичам да ходя на риба, това е едно от моите хобита и съм наистина болен на тази тема. Може би това е начин да разпусна и за мен това е голямо удоволствие.

Кой е най-трудният ти момент досега в кариерата?
- Най-тежкият ми момент е, когато загубих баща си. Много трудно го преживях.

Имаш човек до себе си. Вярно ли е, че миналата година е имало и сватба?
- Да, и за мен е голямо удоволствие да съм с нея. Връзката ни не помня даже от колко време, ще почваме 12 години вече. Може би имахме една година, в която се чудехме дали да излезем, дали да не излезем. Много бавна работа, непрофесионално. Но вече се познавахме от една година, следващата година решихме да излезем на кафе, после на вечеря. И така станаха нещата. Допаднахме си и нещата просто се получават. Тя много ме подкрепя и на терена, и извън него. Много обича да ми дава акъл. Малко ме нервира с това, но тя си е моята любов.

Как се виждаш в бъдеще?
- С деца, може би това е следващата стъпка.

Връщам те на терена в Ботевград. Излизате като фаворити срещу Португалия, вече хората гледат на вас с очаквания.
- Наистина има очаквания. И самите ние имаме очаквания да победим и в двата мача, които предстоят - срещу Португалия и Беларус. В момента сме в много добра форма, играем хубав баскетбол, макар че в последния мач не се получиха нещата, тъй като искахме да победим с по-голяма разлика. Но засега се представяме доста добре и мисля, че сме готови за още две победи

Коментар