НБЛ започва в събота! БНТ ще излъчва първенството!

Начало / Баскетбол / Бг Баскет / НБЛ започва в събота! БНТ ще излъчва първенството!

Новият сезон 2018/19 в Националната баскетболна лига може да се счита за открит. На специална пресконференция в зала "Универсиада" треньори и играчи от осем от общо деветте тима в първенството изказаха очакванията си за предстоящия шампионат, а след това треньорите победиха състезателите в демонстративно надстрелване между своеобразните два отбора.

При представянето генералният мениджър на лигата Лили Борисова пожела успех на всички отбори, като ги помоли да спазват уважение и спортсменство, като избягват конфликтните ситуации, с каквито бе съпътстван краят на предишния сезон.

Старши треньорите на Академик - Георги Давидов, на Берое - Любомир Минчев, на Рилски спортист - Людмил Хаджисотиров, на Левски Лукойл - Константин Папазов, на Спартак Плевен - Александър Дяковски, на Черно море Тича - Галин Стоянов-Патрик, на Балкан - Небойша Видич и на Академик Бултекс 99 - Дарко Костич, си пожелаха по-малко контузии и по-голям интерес към първенството, което да предложи и по-интересни мачове. От представянето отсъстваше единствено отборът на Ямбол, който е деветият отбор в шампионата.

"Нашият отбор има възможност да работи при по-добри условия, а освен това мисля, че и селекцията ни през този сезон е по-силна. Все пак запазваме рамката от предишния сезон - да разчитаме предимно на млади български играчи, които да са бъдещето на българския баскетбол", заяви старши треньорът на Академик Георги Давидов.

"Спортът, не само баскетболът, е първо за феновете, а след това за състезатели, треньори, съдии. Така че се надявам да се получи интересно първенство с повече позитивни моменти, които да радват публиката", си пожела Любомир Минчев.

"Надявам се, че всички отбори ще покажем достатъчно добър баскетбол, така че да има по-голям интерес към лигата. Що се отнася до отбора на Рилски спортист, имаме високи амбиции и нашата цел е за максимално предно класиране", каза Людмил Хаджисотиров.

Старши треньорът на шампиона Левски Лукойл Константин Папазов каза, че се присъединява към казаното от неговите колеги преди това, тъй като повече зрители в залата биха довели и повече спонсори за клубовете.

"Ако играем пред максимален брой зрители, много повече спонсори ще имат интерес да инвестират в баскетбола. Очаква ни интригуващо първенство, но за да бъде то такова, трябва играчите да бъдат здрави, а отборите да имат нунжата финансова стабилност. Големият успех за всички ни ще бъдат пълните зали. Надявам се големият победител от този шампионат да бъде зрителят", каза Папазов.

"Много е важно да имаме финансова стабилност и да радваме повече хора в залите", отбеляза Дяковски.

Новият старши треньор на Черно море Тича Галин Стоянов-Патрик обърна внимание на това отборите да имат обща визия за развитието на играта.

"Идеята на всички ни е да развиваме баскетбола. Има отбори с много големи амбиции, има и такива като нашия, които ще залагат на младите състезатели. Надявам се обаче, че ще има единомислие между нас и ясна програма за следващите 10-15 години, за да може спортът ни наистина да върви нагоре", каза Стоянов.

"Много пъти съм казвал, че баскетболът се състои от четири компнента - играчи, треньори, съдии и публика. Без нито един от тях той не би бил успешен", каза старши треньорът на Балкан Небойша Видич.

"Очаква ни тежък сезон. Надявам се да се представим по-добре от предишния, когато отборът игра полуфинал в първенството. Мисля, че целта на всички ни е да развиваме баскетбола", коментира наставникът на Академик Бултекс 99 Дарко Костич.

След като казаха мнението си за предстоящия сезон, играчите и треньорите бяха разделени в два отбора, които се състезаваха до вкарването на 10 коша. Баскетболистите трябваше да стрелят от тройката, докато треньорите шутираха от наказателната линия. В крайна сметка наставниците, голяма част от тях бивши баскетболисти, се справиха по-добре от състезателите си и първи стигнаха до заветните 10 коша, което им донесе и шоколадови пасти като награда.

Сезон 2018/19 в българското баскетболно първенство стартира в събота с мачовете от първия кръг.

Коментар