Любо Минчев пред БНТ: Взимам играчи, които искат, а не, на които да се моля

Начало / Баскетбол / Бг Баскет / Любо Минчев пред БНТ: Взимам играчи, които искат, а не, на които да се моля

16 баскетболисти ще започнат подготовка за първата фаза на квалификациите за Световното първенство в Китай през 2019 г. Националният селекционер Любомир Минчев обяви на пресконференция състава, който ще започне лагер в Правец на 28 юни. В него изненадващо не попадна Иван Лилов, който през миналото лято се представи на ниво за първия ни тим.

„Разчитам на тези играчи, които съм извикал. Не мога да извикам всички. Трябва или да се освобождават, или да не играят“, каза Минчев пред нашата камера.

Запитан защо е решил тази година да разчита на само един чужденец (Дий Бост), наставникът отговори: „Именно поради думата „мотивация“. Ако миналата година сме били с двама, то е, защото и двамата е трябвало да дойдат и да изберем с кой от тях да участваме. В същото време те трябваше да получат паспорти. От тази гледна точка може би бе по-лесно и двамата да бъдат тук. Дий Бост от самото начало винаги е изявявал желание да участва. Даже когато се тегли жребият, той изпрати снимка от него. Може би от него научих съперниците ни.“

Той коментира и отсъствието на Асен Великов от състава.

„Това изобщо не съм го мислил. Гледал съм, че той участваше в мачовете, но консултацията, която е направил с докторите, е, че трябва да бъде 25 дена в шина“, заяви специалистът.

Сред 16-те, извикани от Любомир Минчев, трима играят за „Б“ отборите на своите клубове – Николай Стоянов, Крис Минков и Евгени Хаджирусев.

„Ако трябва да съм честен, в хода на годината съм имал мнение, че няма да извикам тези играчи. Не виждам причина те да играят в „Б“ отборите. Самите момчета не са виновни за това. Питал съм се дали не ми се показва, че аз греша в избора и за това, че гледам да има млади момчета. Защото аз ги викам в разширения състав, а в същото време играят в „Б“ отборите. Не мога да се мешам в политиката на техните клубове. Но тук има един въпрос: „Или аз греша, или те грешат“, сподели Минчев.

За втора поредна година Николай Върбанов отказва да се присъедини към националния отбор.

„Живеем във времена, в които хората имат доста права и много по-малко задължения. Навремето, ако откажеш – имаше последствия. Не живеем в такива времена. Те се промениха. Взимам играчи, които искат, а не, на които да се моля. Ако тръгна да се моля, означава да го карам докрай така“, добави селекционерът.

Лагерът на националите ни започва на 28 юни, а три дни по-късно към него ще се присъединят Александър Везенков и Дий Бост. Първият мач от квалификациите е на 2 август в Португалия.

„Дано да завършим първи, но се притеснявам – не трябва да смятаме, че ще бъдем абсолютно сигурни и че ще е много лесно. Смятам, че тази година ще бъде доста по-трудно“, каза още той.

За съчетаването на функциите на национален селекционер и на треньор на клубен отбор (Берое), Любомир Минчев заяви: „По време на сезона няма такива ангажименти. Оттук натакък ще ми бъде по-трудно, защото ще има съвпадане – по време на сезона ще има квалификации.“

Коментар