Лош жребий за националните ни отбори за Евробаскет 2021

Начало / Баскетбол / Бг Баскет / Лош жребий за националните ни отбори за Евробаскет 2021

Националните отбори на България по баскетбол за мъже и жени ще имат трудна задача за класиране на европейските първенства през 2021 година, след като попаднаха в урните на аутсайдерите преди тегленето на жребия в понеделник в Мюнхен.
Мъжкият тим е в седма урна от общо осем, като заедно с него са още отборите на Естония, Швеция и Австрия.

Според регламента на квалификациите 32 отбора (8 урни от по 4) ще бъдат разделени в 8 групи, като първите три от всяка група се класират за финалите в Чехия, Грузия, Италия и Германия. Домакините също са в жребия, като отборите, които са с тях в група, реално ще се борят само за две свободни места.

Друга особеност на жребия е, че отборите от първа урна ще се паднат в група с такива от четвърта, пета и осма. По-важното за българския отбор е, че ще изтегли по един съперник от втора (Словения, Гърция, Хърватия, Русия), трета (Италия, Латвия, Турция, Украйна) и шеста (Унгария, Босна и Херцеговина, Холандия, Северна Македония) урна.

Квалификационните прозорци, в коити ще се проведат мачовете на разменено гостуване, ще бъдат между 17-25 февруари 2020, 23 ноември - 1 декември 2020 и 15-23 февруари 2021.

При дамите 33 отбора ще спорят за 14 места на европейското първенство в Испания и Франция, за което домакините имат сигурна квота и няма да участват в квалификациите.

Тимовете ще бъдат разделени в 9 групи, като 6 от тях са с по 4 отбора и 3 са с по 3 отбора.
България ще бъде в група от 4 състава, тъй като е в четвърта урна. За шампионата след две години се класират победителите в деветте групи плюс петте най-добри втори отбора.

Фото: БФ баскетбол 

Коментар