Везенков пред БНТ: Публиката е нашият шести играч! (видео)

Начало / Баскетбол / Бг Баскет / Везенков пред БНТ: Публиката е нашият шести играч! (видео)

Александър Везенков се присъедини към подготовката на националния отбор на България. Баскетболистът на Барселона получи разрешение от клуба да играе за представителния ни тим в предстоящите срещи срещу Чехия и Финландия. Везенков даде специално интервю за БНТ, в което сподели, че е щастлив, че е в националния отбор и има възможността да играе отново пред българска публика.

Сашо, добре дошъл в България. Не вярвахме и този път, но отново си тук. Какво ти коства?
- Искам да благодаря, първо, на г-н Пешич и на ръководството на Барселона. Те проявиха разбиране. Казаха ми, че това ще бъде най-доброто за мен - и психически, и физически. Трябват ми мачове и мисля, че тази обстановка тук е най-добрата. Все пак играя за моята родина, пред хората от моя град. Радвам се, че отново съм с тези момчета, този път по-рано, отколкото миналия.

Имате повече време да се видите, да говорите. Какво си казахте преди идването на тренировката сега?
- Нямахме много време. Тепърва ще говорим, но всички сме събрани в името на една цел. Колкото и да е хубава обстановката, и резултатът трябва да е хубав. Мисля, че всеки един от нас, и особено аз, сме се научили от грешките, които направихме през ноември. Сега сме още по-готови и по-мотивирани. Дий Бост играе на едно уникално ниво през последния месец и смятам, че всичко това ще допринесе за една хубава игра и, надявам се, за един добър резултат.

Заедно с Дий Бост ще може да участвате в следващите два мача. Това и в най-смелите мечти никой не го е допускал.
- Искам да благодаря и на г-н Минчев, на целия щаб, защото и те помогнаха. Знаем, че той е в много добри взаимоотношения с г-н Пешич. Говореха и те, говорих и аз. Всички знаеха колко е важно за мен да съм тук. От друга страна, Дий иска това, което показва във Франция, да го покаже и тук. Виждам, че има момчета, които играят на много високо ниво. Ще се опитам да помогна да бъдем заедно като едно и да се опитаме да спечелим мачовете.

Какъв мач очакваш срещу Чехия в петък?
- Чехия е най-класният отбор в групата, макар че двамата им най-добри играчи не са в състава. Разполагат с баскетболисти от испанската ACB лига, от ЧЕЗ Нимбурк, който е част от Шампионска лига. Ще ни бъде много трудно. Те играят много добре, но ние ще се борим. Трябва здрава работа в тези три дни, да слушаме какво ни говори треньорът, да следваме плана, да не прегорим от много голямото желание. Ще се справим.

Наясно ли си дали в неделя ще излезеш срещу твоя съотборник от Барселона Петери Копонен в мача срещу Финландия?
- Не съм наясно. Той има малко по-голяма роля, отколкото аз. Той играе малко, но играе. За него ще е още по-трудно, защото трябва да играе срещу Реал (Мадрид), а после в събота да хване самолета. Не ме вълнува в момента дали ще са с него, или без него. Финландия пак са сериозен отбор. Но пред нас са само Чехия и мислим само за тях. Първо мислим за нашия отбор.

Каза, че Копонен има по-голяма роля. Как се чувстваш в момента в Барселона, отново доста време не си влизал в мач?
- За мен е най-важно, че моите съотборници и целият щаб вярват в мен. Това ме зарежда с енергия, с позитивност. Няма по-хубаво от това съотборниците ти да вярват в теб. Чувствам се добре, тренирам, разговарял съм с г-н Пешич. Имахме тази смяна, която помогна на отбора. Мисля, че ще ми помогне и на мен. Връщайки се в Барселона, ще се боря за мястото си. Да, 16 човека сме. Отборът има 16 добри състезатели и много трудно се разпределят минутите. Но мисля, че всеки ще има своя шанс в Барселона. Надявам се най-вече отборът да върви добре. Това е най-важно за всички.

Ти самият каза, че малко по-рано си успял да се присъединиш към националния отбор. Това проблем ли беше от гледна точка на това, че предния път те очаквахме до последно?
- Не, не мога да се оправдавам. Грешката ми миналия път беше огромното желание, не можах да контролирам това, че не бях играл един месец. Вече знам какво е. Вече съм играл в Евролигата, в испанското първенство. Имам малко повече опит в това как да контролирам нещата. Сега имаме три тренировки заедно, но най-важното е да слушаме това, което ни каже треньорът, неговите указания, да ги спазваме. Дисциплината е най-важна.

В мача срещу Финландия успяхте почти да напълните тази зала, но имаше още свободни места. Какво ще кажеш на хората, за да дойдат и да изпълним целия ѝ капацитет?
- Както каза и Дий Бост - без тях няма как да стане. Искаме те да са тук. Те са нашият шести играч, винаги ни помагат. Надявам се да видим залата пълна. Публиката винаги ни дава това, което ни липсва, и се надявам да не ги разочароваме.

Радина Жекова, БНТ

Фото: БТА

Коментар